Vad är Parkett

Att lägga parkett är något som den händige lätt klarar av. Dagens urval av parkett fungerar i princip på samma sätt att lägga och oftast får man läggningsinstruktioner med i förpackningen. Vissa golv ska limmas ihop i skarvarna, andra är så kallade klickgolv. De flesta klick golv är konstruerade så att du först sätter brädan i kortsidan för att sedan vika ner långsidan och slå ihop det (allt finns bra förklarat i läggningsintruktionerna) utan att limma. Nu kommer det mer och mer att man först sätter långsidan i golvet och sen viker ner och låter kortsidan lätt falla ner och ihop utan att behöva slå ihop brädorna. Det spar mycket på krafterna och du behöver aldrig använda din hammare eller kloss. Bara en nätt liten klapp med handen så faller not och fjäder ihop fint.
Lamellgolv som i folkmun kallas för klickgolv kan man få i flera olika utseenden. 1-stav (även kallat plank), 2-stav, 3-stav, holländskt mönster osv och billigast brukar 3-stav vara. 1-stav (plank) kan kosta rätt mycket, men ger ett mer maffigt intryck. De kommer i tjocklekar 12-15 mm och läggs vanligt vis flytande men går även bra att hellimma mot golvet. Grövre varianter på 20-22 mm finns och är bra att spika, skruva och helimma på reglar, de kallas för självbärande. Lamell golv brukar ofta ha ett slitskikt på 2,5 mm vilket är massivt trä överst på brädan och är av det träslag som du valt, t.ex. bok, ek, furu, ask, lönn, björk, gran osv. Alla träslag har olika egenskaper. vanligast bland lamellgolv är ek och bok. Slitskiktet på 2,5 mm är fullt tillräckligt för att slipas 2-3 gånger (om det inte är i jättedåligt skick), dvs en livstid.
När du själv ska lägga lamellgolv, klickgolv, så måste du först mäta utrymmet du ska lägga i. Mäter utrymmet mer än 10 meter på bredden så rekomenderas en dilatationsfog, rörelesefog, som bryter av golvet till två sektioner fria från varandra. Detta eftersom trä är av levande material och sväller vid fuktigt klimat, sommar, och drar ihop sig vid torrt, vinter. Skulle du inte ha en rörelsefog kan det resultera i att golvet slår sig och reser sig flera decimeter. I värsta fall kan väggar förstöras. Med detta i tanke så ska väl också sägas att du måste låta parketten ligga 1,5 mm per breddmeter ifrån väggarna och 1 mm per längdmeter. Dvs har du ett rum på 5,5 meter långt och 4 meter brett, så måste du lämna parketten minst 5,5 mm från kortväggarna och minst 6mm från de längre väggarna. Detta gäller även om du har en pelare mitt i rummet som du lägger parkett runt. Allt som angränsar till parketten måste ha ett avstånd som beräknas på totala rummets bredd och längd.
Ska du inte hellimma din parkett utan lägga den flytande så behöver du stegljudsdämpning kallas också foam, airolen osv. Denna är 3mm tjock och gör att golvet inte blir så stumt och ja, som namnet avslöjar så dämpar det stegljuden vi ger när vi går på golvet. Går även bra med grå lumppapp. Ska du lägga golv på bottenplan mot betongplatta är det starkt rekommenderat att du lägger åldersbeständig plast under stegljudsdämpningen. Denna fungerar som en fuktspärr och håller golvet fritt från all fukt som kan komma underifrån. En billig försäkring mot fuktskador på ditt nya golv.
Startsidan om parkett